Hem » ---Alla Artiklar » Victron Solpanel 90W 12V Mono

Victron Solpanel 90W 12V Mono

Mått (mm) L= B= H=
Artnr: SPM040901200

Lagerstatus

Webblager 1 - 4 dagars leverans
Stockholm 1 - 4 dagars leverans Kranvägen 2, 194 54 Upplands Väsby
1 679 kr inkl. moms

Specifikation

Beskrivning

Victron BlueSolar Monokristallina solpanel 12volt 90W
Victrons paneler har låg spänningstemperaturkoefficient som förbättrar högtemperaturdrift. Exceptionellt låg-ljus prestanda och hög känslighet för ljus tvärs över hela solarspektrat. 25 års begränsad garanti på uteffekt och prestanda. 5 års begränsad garanti på material och utförande. Vattentät multifunktionell kopplingsbox sörjer för en hög säkerhetsnivå. Högprestanda bypass dioder minimerar effektminskningar orsakade av skugga. Avancerade EVA (Ethylene Vinyl Acetate) inkapslingssystem med trelagers material bak svarar upp mot de mest stringenta säkerhetskrav för högspänningsdrift. En kraftig, anodiserad aluminiumram gör modulerna lätta att montera på tak med hjälp av en mängd olika fastsättningssystem. Högsta kvalitet, härdat glas för hög överföringskapacitet förbättrar styvhet och motstånd mot stötar. Högeffektsmodeller med färdigdragna snabbanslutningssystem med MC4-(PV-ST01) kontakter

Nominell Effekt: 90W
Spänning Vmpp: 19,6V ( Max spänning från panelen belastat)
Spänning Voc: 24,06V (Spänning från panelen obelastat)
Ström vid maxeffekt ImPP: 4,59A
Ström vid kortslutning Isc: 5,03A

Bra att veta!

Parallellkoppling av paneler.
Vid parallellkoppling ökar strömmen, spänningen bestäms av den solpanel som har lägst spänning. Använd solpaneler av samma nominell spänning vid parallellkoppling. Man kan tex komplettera ett äldre system med en till panel oavsett watt. Kontrollera alltid så att regulatorn klarar den sammanlagda effekten i systemet.

Vid pararellkoppling blir verkningsgraden lägre från solcellen. Systemet blir inte känsligt om någon panel skulle skuggas utan systemet fortsätter att leverera ström på de paneler som träffas av solen. Panelerna kan placeras i olika väderstreck.

Tänk på att grövre kabeldimension behövs då spänningen i systemet är lägre än vid seriekoppling. Använd gärna Victrons Energy kabelkalkylator som finns appen "Victron Toolkit" för att välja rätt kabeldimension

Seriekoppling av solpaneler.
Vid seriekoppling ökar systemspänningen, strömmen bestäms av den solpanel som har lägst ström. Därför är det viktigt att solpaneler i serie har samma nominella ström. Det går att seriekoppla en 12V solpanel med en 24V solpanel bara dem har samma ström.
Använd med fördel en MPPT regulator, effekten kan bli upp till 25-30% högre än med en PWM regulator. Högre verkningsgrad än vid parallellkoppling.

Vid seriekoppling blir systemet känsligt mot skuggning, om en panel skuggas kan laddningen avstanna helt eller delvis. Använd inte seriekoppling om någon panel i systemet riskerar att skuggas en längre tid under dagen. Panelerna ska sitta i samma väderstreck och vinkel.

Tänk på den totala spänningen (Voc) vid seriekoppling. Volten på regulatorn får inte överskridas, ha en marginal på minst 20% eftersom spänningen ökar vid kallare väder.
Använd gärna Victrons MPPT kalkylator vid val av regulator.

Tänk på att många regulatorer inte klarar av spänning från regulatorn innan den anslutits till batteriet. Man bör inte ansluta solpanelen i regulatorn medan solpanelen ger spänning. Ett tips är att montera en DC brytare eller täcka över solpanelen under själva inkopplingen.

>> Läs mer